dinsdag, augustus 29, 2017

Uitverkoop op de Welberg 11 en 12 september 1998


De winkel, Corneliusstraat 32 (shop)


English Summary

I grew up in Welberg, a little village in the south of the Netherlands.
My father was a hairdresser (Dutch: 'kapper') and he owned a shop with all kinds of products: tobacco, perfume, office items, drugstore articles and haberdashery small wares. The shop accomodated even a small library. He also managed a post office. He kept the shop open till his 80th birthday. Then he became ill and after a few months he died.
After his death we had to close the shop and  to remove the store and supplies.
It was a huge job and I got help from Jan’s parents. They were a big support in those days. We organised a closing-down sale and afterwards we distributed the supplies to all kinds of institutions of charity.
In the next Dutch story you will see the pictures of the shop, Jan’s parents, family and the sale.

 

Nederlands

Zoals sommigen van jullie weten ben ik geboren en opgegroeid op de Welberg, een klein kerkdorp in Noord-Brabant.
Mijn vader had op de Welberg een kapperszaak met parfumerie-artikelen en een drogisterij. Daarnaast verkocht hij kantoorboekhandelartikelen en rookwaren. Tot in de jaren 70 had hij een winkelbibliotheek, want er was geen openbare bibliotheek in ons dorp.
In de loop der jaren verdwenen er steeds meer winkels in het dorp en ging mijn vader ook andere producten verkopen, zoals naaifournituren, bestrijdingsmiddelen, zaden en tuinproducten, verf en verfbenodigdheden en levensmiddelen zoals koffie en suiker. Bovendien beheerde hij een postagentschap.
Hij had dus een echte winkel van Sinkel en deze hield hij open tot zijn 80ste.

 Corneliusstraat

Corneliusstraat

De kerk van de Welberg, 
gezien vanaf het achterbalkon van Corneliusstraat 32

Na het overlijden van mijn vader moesten mijn broers en ik tot ons groot verdriet de winkel van mijn vader sluiten. We hadden besloten dat we de inboedel niet zouden verkopen aan een opkoper, maar dat we zo veel mogelijk weg zouden geven aan goede doelen.
Dat was een hele klus, omdat het assortiment zo breed was. Daarnaast zouden we een uitverkoop houden.
De onderstaande foto's zijn vóór de uitverkoop genomen. Al de spullen moesten uit de laatjes worden gehaald en worden uitgestald, anders waren ze niet zichtbaar voor de eventuele kopers.

De voordeur                 -               De toonbank

De fourniturenhoek                    -    Schoonmaakspullen, pleisters

Bestrijdingsmiddelen en tabak      -      Papier en kantoorartikelen
Kaptafel herensalon

Het huis van mijn vader bevatte, behalve de winkel met voorraad en het woonhuis, nog 3 schuren vol met allerlei zaken die opgeruimd moesten worden, zoals oud gereedschap, oude archieven en dozen vol met spullen die  mijn ouders geërfd hadden en allerlei oude rotzooi. Kortom het was een geweldig tijdrovende klus om het huis leeg op te leveren.
Gelukkig waren de ouders van Jan mijn redders in nood. Zij kwamen een aantal weken achter elkaar, vanuit Epe in Gelderland, om mij te helpen. Ze bleven dan 3 dagen op de Welberg en logeerden in mijn ouders slaapkamer. Dat was erg vreemd en toch ook weer een beetje vertrouwd.

 
Ma en Mieke in de spiegel van de Herensalon

Ma kookte allerlekkerst en verwende me heel erg en ik ging met pa in mijn vaders Peugeootje op stap om troep naar de stort te brengen of om andere zaken te regelen.
Ondanks de verdrietige tijd was het ook een mooie tijd.

  
Peugeot

 
 Pauze tijdens het klussen: Jan, pa en ma

 Pa, Mieke en Jan

 Ma

We hadden besloten om een uitverkoop te houden, omdat bewoners in het dorp graag afscheid wilden nemen van het laatste winkeltje in het dorp. Mijn schoonmoeder zag dat helemaal zitten en zij en mijn schoonvader beheerden elk een kassa. Ze waren erg competitief. ‘s Avonds werd er geteld wie er het meeste geld had binnen gebracht. Ik vond dat erg grappig. Pa vertelde onlangs dat hij soms extra korting gaf, maar dat ma 50% wel genoeg vond.

 
 Aankondiging uitverkoop
 
Het waren zeer emotionele dagen, ik zag veel oude bekenden, vrienden en familie en iedereen haalde herinneringen op aan mijn vader. Er vloeiden de nodige traantjes en na twee dagen uitverkoop was het mooi geweest.

Ma en tante Dora tijdens de uitverkoop

 Ma, Mieke, Anlia en tante Dora

  Mieke en  Toos

Anlia, tante Dora en Mieke 

De spullen die overgebleven waren gingen naar de goede doelen.
De medicijnen en andere drogisterijartikelen gingen naar de Witte Jas in Amsterdam, dat gezondheidszorg verstrekt aan mensen die om allerlei redenen niet verzekerd zijn. De zaden en bestrijdingsmiddelen brachten we naar de tuinbouwschool en de kaarten (gelukswensen enz.) en de tekenspullen naar een instelling voor geestelijk gehandicapten.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam was heel blij met de collectie oude jeugdboeken uit de winkelbibliotheek.
De naaifournituren kwamen goed van pas bij Silver Scissors in Amsterdam. Dat was een soort huiskamergroep, die allochtone meisjes, naast het doen van allerlei leuke handwerkprojecten, na schooltijd gelegenheid gaf tot huiswerk maken en hen hielp en motiveerde bij de keuze voor vervolgonderwijs.
Verder belde ik nog allerlei instellingen en instanties en we konden veel mensen blij maken met de spulletjes, zoals o.a. het kappersmuseum en de Stichting Emmaus.
Als ik alleen in het huis was, kreeg ik soms hulp van Anlia Bakx en werd ik af en toe uitgenodigd om bij haar en tante Dora te komen eten. Dat was erg gezellig.
Nadat alles zo goed mogelijk verdeeld was, moest het huis worden leeggemaakt. Daarbij kregen we hulp van onze goed vriend Charles, die helaas in 2010 is overleden.
En daarna volgde het afscheid, het huis was leeg en we togen terug naar Amsterdam.

 Jan op weg naar Amsterdam

 
 Links Mieke in de Peugeot, rechts Jan in de Honda
Foto voor de Haringvlietbrug, genomen door Christ.

Ik denk nog steeds met veel genoegen terug aan die mooie tijd met mijn schoonouders.
Mijn schoonmoeder is helaas een aantal jaren geleden overleden. Momenteel gaat het met pa ook niet goed. Hij is in juli 90 jaar geworden en is onlangs opgenomen in het ziekenhuis voor een hersenoperatie (drain in de hersenen). Hij verblijft nu in een revalidatiecentrum en gaat gelukkig erg vooruit. We hopen dat we nog lang van zijn aangename gezelschap en zijn humor mogen genieten.

Stilleven van de kappersstoel in de tuinGeen opmerkingen: